Resipi.net Knowledge Base Software Logo  
Peti Besi Resipi.Net
Dapur Berasap Selepas Online  
Knowledge Base Home | Sign Up as Writer Sign Up Login
Home > Semua Kategori > Aneka Roti dan Pastri > Sweet Bun
Question Title Sweet Bun

Sweet Bun
Sumber : Chef Edwin Tan
Olahan : LindaPTP

 

Bahan-bahan

900g Tepung Roti
100g Tepung Kek/Superfine
30g Tepung Susu
± 430g air
20g yeast
12g garam
180g gula
100g mentega
150g telur
10g improver
10g bread softener
10g essence vanilla

Cara2nya:-

  • Sama jer mcm semua... masuk jer semua bahan dlm breadmaker/mixer dgn hook
  • Kalau guna mixer, mulakan dgn slow speed for 10 minutes and followed by medium speed until well done. Well done ni maksudnya, amik sikit doh lepas tu tarik dia sehingga dia menjadi satu layer nipis macam org buat roti canai tu bila diaorang tebar roti canai. Dpt tak maksud linda ni??? Linda biarkan mixer tu dlm keadaan medium speed nearly 30 minutes gak untuk dptkan doh seperti itu.
  • Then, biarkan dough tu sampai naik double. Bila dah double, tak payah uli sangat, just tumbuk2 untuk kuarkan angin yg terperangkap dlm dough tu. After that, scale the dough to 60g each dan bulat2 kan. Rehatkan dia dlm 10 minutes. Normally linda tak sempat nak rehatkan pun sbb bila last dough tu, the first dough tu pun dah ok untuk dibentuk-bentukkan. Jgn lupa, dough2 tu ditutup ye, jgn biarkan kena angin nanti crust dia keras.
  • Lepas tu boleh lah dibentuk2 kan jadi sausage bun ker.. sweet bun ker.... bun berinti ker... Selepas dibentuk2 kan, biarkan sampai dia naik betul or double the size. And make sure bertutup dgn tuala kering or cling wrap. Bila roti tu dah naik, sapukan telur yang telah dipukul sikit. Guna brush yg lembut, jgn guna yg plastic tu, keras. Nanti adunan yg naik tu boleh turun semula. After that boleh bakar. Bakar pulak kalau boleh guna suhu tinggi sikit about 180C just for 15 minutes lebih kurang. Kalau lama sangat, itu yg jadi roti keras. Suhu dan masa ini applicable untuk adunan yang dah betul2 naik ye... so dlm dia masak dgn cepat. Lepas roti tu dah masak, sapukan dgn mentega masa panas2 tu so that butter tu akan cair automatically. Proses perapan adunan roti mestilah dlm lingkungan 45 minutes to 60 minutes depending on the room or kitchen temperature. According to the chef, buat roti no shortcut. Bread improver and softener jgn terlebih konon2 nak tambah lembut sbb nanti roti kita akan rasa masam. Kuantiti yang diberikan sudah mencukupi untuk membuat roti lembut. Kuantiti bahan juga kena accurate, jgn lebih jgn kurang.

 

Resipi dimasukkan oleh: jeni Resipi ini telah dikunjungi sebanyak 11316 times kali.
Klik di sini untuk melihat semua resipi di bawah kategori Aneka Roti dan Pastri .
File Attachments File Attachments
Tiada attachment file yang bersangkutan dengan resipi ini.
Berapakah bintang yang anda berikan pada resipi ini?
User Comments Feedback Pengunjung Add Comment
There are no user comments for this question. Be the first to post a comment. Click Here
Related Questions Resipi Berkaitan
  1. Sardine Roll
  2. Pizza Goreng
  3. Roti Gulungan Sardin Anim
  4. Cream Puff
  5. Homemade Roti Canai
  6. Roti Naik
  7. Chicken Pie
  8. Roti Kentang
  9. Roti Sandwich
  10. Temosa Makteh
  11. Pizza Yanti
  12. Bun Sosej Mini
  13. Kebab Zunita
  14. Chocolate Toffee Biscotti
  15. Cream Cheese Tart Yanti
  16. Mexican Bun
  17. Chicken Pie Jeni
  18. Burger Bun
  19. Cheese Bun
  20. Roti Bawean
  21. Boston Banoffee Pie
  22. Pai Beri Biru
  23. Shepherd’s Pie
  24. Cheddar Cheese Bread
  25. Sweet Dinner Rolls
  26. Traditional Sweet Scones
  27. Pratha Kak Nor
  28. Shawarma Daging
  29. Dark Chocolate Bread
  30. Horlick Milk Loaf
  31. Roti Teh Hijau Jepun
  32. Monkey Bread
  33. Sunflower Seed Loaf
  34. Whole Grain Orange Bread
Article Information Maklumat Tambahan
No Resipi: 9
Dimasukkan: 2006-08-18 10:55 AM
Rating: 5 Stars
 
Article Options Opsyen Resipi
Print Question Print Resipi Ini
Email Question Email Resipi kepada Kawan
Export to Adobe PDF Eksport ke PDF File
Export to MS Word Eksport ke MS Word
Bookmark Article
 
Search Knowledge Base Cari Peti Resipi
Google
   Copyright © ALL RIGHTS RESERVED 2007 Resipi.Net  

Powered by PHPKB Knowledge Base Software