Resipi.net Knowledge Base Software Logo  
Peti Besi Resipi.Net
Dapur Berasap Selepas Online  
Knowledge Base Home | Sign Up as Writer Sign Up Login
Home > Semua Kategori > Aneka Kuih-Muih > Kuih Kasui
Question Title Kuih Kasui

Sumber : Nurr D'Perdana
Gambar : LynnSham

Bahan

80 g tepung beras
80 g tepung ubi/sagu
100g gula pasir
100 g gula merah /gula melaka
550 g air
1/2 camt air limau nipis/air kapur sireh.

Cara 

  1. Masak air dan gula bila larut tapiskan, biar sejuk sedikit.
  2. Panaskan kukusan letak loyang 9X9 in sapu minyak sikit kat loyang.
  3. Campur semua bahab dgn air gula tadi kacau dalam periuk hingga naik wap (hingga adunan tu bergentil sedikit ).
  4. Tuang dalam loyang yang dah panas, kukus la sampai masak. 

Note : Kak selalu tambah choc paste or nescafe sedikit bau dia lebih sedap.

 

Resipi dimasukkan oleh: jeni Resipi ini telah dikunjungi sebanyak 39911 times kali.
Klik di sini untuk melihat semua resipi di bawah kategori Aneka Kuih-Muih .
File Attachments File Attachments
Tiada attachment file yang bersangkutan dengan resipi ini.
Berapakah bintang yang anda berikan pada resipi ini?
User Comments Feedback Pengunjung Add Comment
User Comment curlybaby69@hotmail.com on Tue, Sep 16th, 2008 at 12:34 AM
saya dah cuba buat recipe ni, tapi rasanya bukan macam kuih kaswi! rasanya more to kuih lompang sebab dia tak pakai tepung gandum... ingat nak impress hubby, lepas dia makan kena kutuk sebab bukan rasa macam kuih kaswi.. so sad...
User Comment lindaza@resipi.net on Tue, Aug 26th, 2008 at 11:14 PM
Salam…sy tak tahan tgk kasui lynn sham…semlm mmg berhajat gak nak buat…siap print resepi. Bila nak start buat..adoiiii resepi tertinggal plak kat ofis. Tp sb semangat bulan merdeka terus sms lynn sham minta tlg sms resepi…makasihhh la lynn ekk..tak sesia u dok type pjg2 kat sms tu…mmg berbaloiiii….
User Comment yanti@resipi.net on Tue, Sep 9th, 2008 at 9:36 AM
Ini pon wa bikin smlm gak...sblm sardin roll...heheheheh...tekak mmg nk makan sesangatttt bila dgr fitbek dari lynn sham/lindaZa...itu yg tak tahan tu...inul pon inullahhh....mmg inul sungguhhhhhhhhh...anak wa yg tak brp suka pon...belasah semacamm....thanks to k.nurrr...lepas ni nnti nk try kuih lapis pulak...
User Comment suesuria@resipi.net on Tue, Sep 9th, 2008 at 9:38 AM
ahad lepas saya buat...mula tu kacau dulu tak reti tahap mana nak kacau so terpekat...bila dah masak ok tapi lagi satu adunan saya biarkan cair sikit lepas masak lagi best..betul2 goyang inul he he...4 adunan satu hari tu buat...
User Comment jamakatonhabi@gmail.com on Mon, Sep 15th, 2008 at 1:07 PM
uhh terliur la...saya ahli baru kat sini ingat pas ni nak try resipi kuih muih kat sini Salam pekenalan
User Comment lynnsham@resipi.net on Wed, Aug 20th, 2008 at 12:47 AM
Kuih kasui merupakan salah satu kuih kegemaran saya.. lebih-lebih lagi yang ala-ala goyang Inul.. ha.. ha.. ha.. Boleh dikatakan hampir setiap pagi saya beli kuih kasui for breakfast.. favourite la katakan.. Saya dah pernah cuba beberapa resipi sebelum ni.. ada yang ok dan ada yang tidak.. dan semalam saya cuba resipi dari kak Nurr D'Perdana. Saya guna gula merah, air kapur dan sedikit chocolate emulco (sebab itu yang paling dekat untuk dicapai!). Hasilnya, kuih kasui ni memang goyang Inul.. sedap dan manisnya sedang elok. Pendek kata, memang menepati citarasa kami.. Lain kali nak tambah Nescafe pulak.. dan nak kukus dalam acuan kuih lompang.. senang, tak perlu potong.. Terima kasih banyak-banyak pada Kak Nurr yang sudi kongsi resipi ni.. muuuuuahhhhhsssss.. Pada penggemar kuih kasui, saya sarankan resipi ini dicuba..
Related Questions Resipi Berkaitan
  1. Pau Chef Li
  2. Bingka Daging Berlauk
  3. Kuih Sagu
  4. Kuih Koleh Kacang
  5. Karipap Zakhaf Kitchen
  6. Roti Jala Jeni
  7. Kuih Kaswi Gandum
  8. Lompat Tikam
  9. Kaswi Pandan
  10. Lempeng
  11. Tepung Gomak
  12. Cucur Udang
  13. Kuih Bakar Kak Saba
  14. Kuih Tiram
  15. Samosa
  16. Murtabak Maggi Mama
  17. Cek Mek Molek
  18. Kuih Dangai
  19. Kuih Sagu Kak Nurr
  20. Tepung Pelita
  21. Bubur Som Som
  22. Roti Jala
  23. Kuih Getas – Getas / Pulut Kertas
  24. Kuih Kosui Pandan
  25. Kuih Lopes
  26. Kuih Cara Berlauk
  27. Kuih Cara Kaya Chetam
  28. Kuih Jambang (Pie Tee)
  29. Lapis Kacang Hijau
  30. Kuih Cara Manis
  31. Tepung Pelita
  32. Kuih Bakar Kentang
  33. Baulu Cermai Chef Tania
  34. Tapai Ubi
  35. Kuih Bakar Bijan
  36. Samosa Sayuran
  37. Kuih Bakar Labu
  38. Koci Labu
  39. Deep Fried Osyter Mushroom
  40. Inti Temosa Kak Za
  41. Kuih Dadar Berjem Kurma
  42. Inti Temosa Norazie
Article Information Maklumat Tambahan
No Resipi: 898
Dimasukkan: 2008-08-20 12:30 AM
Rating: 4 Stars
 
Article Options Opsyen Resipi
Print Question Print Resipi Ini
Email Question Email Resipi kepada Kawan
Export to Adobe PDF Eksport ke PDF File
Export to MS Word Eksport ke MS Word
Bookmark Article
 
Search Knowledge Base Cari Peti Resipi
Google
   Copyright © ALL RIGHTS RESERVED 2007 Resipi.Net  

Powered by PHPKB Knowledge Base Software