Resipi.net Knowledge Base Software Logo  
Peti Besi Resipi.Net
Dapur Berasap Selepas Online  
Knowledge Base Home | Sign Up as Writer Sign Up Login
Home > Semua Kategori > Aneka Kek > Aneka Kek Coklat > Chef Mom Chocolate Cupcake
Question Title Chef Mom Chocolate Cupcake

Sumber : Chef Mom Modified By Sarah Jasmine
Gambar : Sarah Jasmine
 

Bahan A
252 butter
280gm castor sugar
245gm brown sugar 

Bahan B
61gm oil 

Bahan C
5 large eggs
1 tbsp esen vanila 

Bahan D
345gm cake flour
1 1/2 tsp soda bicarbonate
1 1/2 tsp baking powder
 1/2 tsp salt 

Bahan E
140gm koko
1 cup hot water
310gm milk 

Cara Membuatnya

  1. Bancuh bahan E & letak tepi.
  2. Ayak bahan D.
  3. Pukul bahan A sampai kembang, masukan Bahan B.
  4. Masukan Bahan C.
  5. Last sekali selang selikan Bahan D & E. Start dengan D habis pun dengan D.
  6. Time bakar & temp tuh...payah nak set...sebab sy bakar cupcakes jer...dlm 150C for 23 min. lain2 oven lain kot timing dia...kena cuba2 laa yaa.

Buttercream Lady Ariess Modified Version

Bahan-bahan 

1 cawan Butter
1 cawan krimwell
3 sudu susu cair
4 cawan gula icing - diayak (boleh kurangkan kalau x suka manis)
1 sudu teh perasa vanilla

Yang saya buat campur sume sekali except gula & putar sampai gebu. Then curah gula dalam mixer & biarkan at slow speed sampai lagi gebu.

Resipi dimasukkan oleh: jeni Resipi ini telah dikunjungi sebanyak 22683 times kali.
Klik di sini untuk melihat semua resipi di bawah kategori Aneka Kek Coklat .
File Attachments File Attachments
Tiada attachment file yang bersangkutan dengan resipi ini.
Berapakah bintang yang anda berikan pada resipi ini?
User Comments Feedback Pengunjung Add Comment
User Comment jeni@resipi.net on Thu, May 24th, 2007 at 11:31 PM
Ni pula dari Jasmin, I punye cuppies yg guna souffle cup still lekang. Dulu I tanye Chef Jo yang ajar we all deco cupcake kat ICCA/Wiltons (PJ) tu... dia kata resepi moist cakes selalunya lekang... dia advise i kena kurangkan telur/susu dari recipe I. Kalau guna recipe sponge cake pun most likely lekang jugak sbb kek tu mengecut... Selain dari tu kalau bakar kek tu terlalu lama pun blh lekang jugak... kalau tak nak lekang letak adunan lebih sikit so that bila bakar dia naik mcm mushroom & melekat kat tepi papercups
User Comment comot81@hotmail.com on Fri, May 11th, 2007 at 7:24 AM
Salam, nur selalu buat cupcake guna recipe ni, bakar suhu oven 150-160 dan bakar selama 20-25 minit tp kek akan lekang dr cases nya..nur guna cases yg sama mcm sj gunakan...dah cuba increased temperature tapi sama juga..boleh tak sesiapa tolong nur..cupcake ni sedap moist and feveret for my family..tq in advance..salam, nur
User Comment jeni@resipi.net on Sat, May 12th, 2007 at 7:05 AM
Nur, biasa Nur bakar cupcakes tu letak dalam loyang yang macamana? Ia tak boleh terlalu panas. Kebanyakkan org yang lekang cupcakesnya, mereka letak dalam loyang muffin. So, lubang loyang muffin tu lebih tinggi dari ketinggian paper cups tersebut dan ini akan menyebabkan dia lekang. Make sure letakkan dalam bekas yang lebih rendah dari ketinggian paper cup seperti acuan tart yang alluminium tu.
User Comment sjk4why@yahoo.com on Wed, May 16th, 2007 at 7:34 AM
salam jeni, nur guna kan papercup soufle yg jeni guna utk buat magnolia cupcake..Nur taroh dlm loyang biskut aja. Nur cuba juga bakar @160 hingga masak, tp ccake nya rengang juga..Tak tau eh mcm mana nak buat..Nur dah cuba banyak kali tp sama juga..tak pandai.
User Comment jeni@resipi.net on Thu, May 24th, 2007 at 11:30 PM
Nur .. ini ada lagi jawapan dari kawan-kawan. Dari Sarah Jasmine, sy nyer oven sy guna 150C jer..baking time plak depends ada brapa dlm satu tray. yg biasa wat : 20z - 30gm batter - 16 pcs - 23 min...(half time pusing tray) 40z - 60gm batter - 12-16 pcs - 25-30 mins (half time pusing tray) kadang2 mmg akan lekang gak..tak tau pasal apa...kadang2 elokkkkk jerrrr...hehhehehhe ni pakai resipi chef mom, resipi lain maybe lain sukatan yg sesuai coz kena tgk bahan penaik also. kirenyer yg ini dia naik ngam2 kat bibir papercup tuh. dia tak tenggelam.
User Comment jenna@live.com on Sat, Aug 9th, 2008 at 5:03 AM
waaa, mmg npak sedap..geram tengok...nak tahu krim well tu beli kat mane? pastu, kalau nak icing tu merah ke biru ke ape yang perlu ditambah dan sukatanye macam mane...t kasih!
User Comment lieeyza_08@yahoo.com on Tue, Jan 20th, 2009 at 12:41 PM
Hi, resepi ni mengunakan susu, adakah susu pekat manis atau pun susu segar.
Related Questions Resipi Berkaitan
  1. Kek Coklat Moist Kak Aini
  2. Chocolate Butter Cake
  3. Kek Coklat Kukus Roha
  4. Milky Marble Cake
  5. Kek Coklat Moist Misleha
  6. Super Easy Chocolate Cake
  7. Kek Coklat Zaaima
  8. Chocolate Fudge Pound Cake
  9. Rich Chocolate Moist Cake
  10. Rich Chocolate Moist Cake
  11. Kek Kopi Coklat Ganache
  12. Rich Chocolate Moist Cake Jonah
  13. One Bowl Chocolate Cake
  14. Choc Mint Cake
Article Information Maklumat Tambahan
No Resipi: 663
Dimasukkan: 2007-04-28 9:10 AM
Rating: 4 Stars
 
Article Options Opsyen Resipi
Print Question Print Resipi Ini
Email Question Email Resipi kepada Kawan
Export to Adobe PDF Eksport ke PDF File
Export to MS Word Eksport ke MS Word
Bookmark Article
 
Search Knowledge Base Cari Peti Resipi
Google
   Copyright © ALL RIGHTS RESERVED 2007 Resipi.Net  

Powered by PHPKB Knowledge Base Software