Resipi.net Knowledge Base Software Logo  
Peti Besi Resipi.Net
Dapur Berasap Selepas Online  
Knowledge Base Home | Sign Up as Writer Sign Up Login
Home > Semua Kategori > Aneka Kek > Kek Mentega Lembap
Question Title Kek Mentega Lembap

 

Kiriman & Gambar : Norlida

 

Minggu lepas, saya cuba buat butter cake resepi dari Puan Firza Nordin. Resepi ni saya ambil dari Forum Cari. Kek ni pada saya tersangat le sedap & lembut. First time saya bagi rasa yak office terus ada org order. Ni saya tempekkan resepinya.

Yang dalam gambar ni saya guna loyang 9 inc 4 segi, tapi saya terlupa yg kek letak ovallate ni kena bawa keluar terus dari loyang, saya telah membiarkan kek saya hingga sejuk di dalam loyang. Resultnya kek saya kecut tepi. Lepas tu, bila say abuat utk org order, saya letak dalam loyang 9 inci bulat & kek ni naik sama rata dgn loyang. Saya bawa keluar immediately & kek ni cantik sangat tak kecut pun.

 

Sumber : Firza Nordin

 

A : dipukul hingga putih

227 gm mentega (saya guna jenama Anchor)

1 sd teh esen vanila

 

B :

6 biji telur gred B - suhu bilik

80 gm gula icing

120 gm gula caster

1/4 sd teh baking powder

2 sd besar membumbung (atau 1 tub kecil) ovalette/super sponge 

 

C :

210 gm tepung naik sendiri

1 sd besar esen butter vanila

1 sd besar susu cair ideal

 

Caranya:

Sapu tin pembakar 9" dgn sedikit mentega dan ratakan. Alaskan kertas ikut dasar acuan. Sapu lagi sedikit mentega...tepi  bhgn dalam loyang juga..

 

B:

Pukul telur dan gula2 yg digunakan hingga hingga telur hancur...masukkan baking powder, pukul hingga ovalette larut dan seterusnya pukul hingga naik 3 x ganda-gunakan speed paling tinggi, masukkan bahan C : masukkan tepung sedikit2 (lebih kurang 4 kali masuk sambil dipukul pada kelajuan 1 dan bila dah sebati baru masukkan susu cair.  Pukul lagi pada keljuan tinggi hingga naik selama 10 minit. Panaskan oven suhu 160C (oven dipanaskan 20 minit sblm membakar). Masukkan bahan A kedalam adunan B+C sedikit sambil dipukul pada kelajuan 3 hingga habis. Masukkan  esen butter vanila dan pukul lagi selama 5 minit. Tuang dalam tin tersedia dan bakar selama 1 jam. 

 

Sejukkan dulu...baru potong  kepada 4 bahagian dan bungkus dgn kertas foil individually. Biarkan 1 malam utk rasa lebih  kaya.

Resipi dimasukkan oleh: jeni Resipi ini telah dikunjungi sebanyak 53398 times kali.
Klik di sini untuk melihat semua resipi di bawah kategori Aneka Kek .
File Attachments File Attachments
Tiada attachment file yang bersangkutan dengan resipi ini.
Berapakah bintang yang anda berikan pada resipi ini?
User Comments Feedback Pengunjung Add Comment
User Comment syamsulina.m@gmail.com on Mon, Sep 10th, 2007 at 4:56 AM
saya dah cuba resepi ni, mmg mengagumkan.mcm tak percaya yg saya dpt buat kekbutter sebaik ini.tapi ingat, buat betul2 mengikut minit yg ditetapkan untuk hasil yg sgt mengagumkan
User Comment ejharizal@yahoo.com on Wed, Aug 6th, 2008 at 8:46 PM
ovelate tu bahan tuk kasi kek jadi lembut cam span..dia biasanya color kuning nak keoren2..boleh beli kat kedai jual bahan2 kek atau boleh beli kat pasaraya besar kat bhgn baking..ada jual jenama nona atau meriah tak silap saya le..
User Comment ientes_gal@yahoo.co.uk on Sun, Apr 27th, 2008 at 9:01 AM
sangt sedap!!bagusla bleh berkongsi ilmu..kalo kita ada ilmu sebar kat org ilmu tambah lagi..time kAsih
User Comment jan_janiza@yahoo.com on Tue, Jan 15th, 2008 at 11:12 PM
ovalette tu apa ek...?
User Comment aunidinie@yahoo.com on Wed, Feb 10th, 2010 at 11:23 PM
Resepi yg mudah diikuti serta hasilnya yg gebu. Tapi kek saya hr ni mgkin terlebih bkg powder, membukit naiknya.
Related Questions Resipi Berkaitan
  1. Kek Sponge Sarang Semut
  2. Kek Gula Hangus
  3. Butter Cake Kukus
  4. Kek Lapisan Bumi
  5. Kek Gulung/ Swiss Roll Batik
  6. Kek Selembut Sutra
  7. Kek Coklat Rice
  8. Tiramisu
  9. Nescafe Chocolate Moist Cake
  10. Kek Zebra Kak Zie
  11. African Marble Cake
  12. Kek Lapis Prune
  13. Basic Butter Cake
  14. Kek Pandan Chiffon
  15. Kek Cawan Lobak Merah Berwalnut
  16. Kek Marble Yong
  17. Kek Prune Kukus Leen
  18. Kek Butter Susan
  19. Kek Span Vanila
  20. Kek Oren Mama
  21. Plain Sponge Cake
  22. Tiramisu Mas
  23. Kek Strawberry
  24. Kek Marble Mocca
  25. Magnolia Bakery Vanilla Cupcakes
  26. Butter Cake
  27. Tiramisu
  28. Kek Pandan LindaZA
  29. Peanut Butter Pound Cup Cake
  30. Butter Cake Mama
  31. Kek Chiffon Orange
  32. Carrot Cake Suria
  33. Zebra Cake Jo's Deli
  34. Carrot Cupcake
  35. Confetti Cupcakes with Marshmellow Creme
  36. Orange Butter Cupcakes
  37. Supersoft Butter Cake
  38. Mooncake Cupcake
  39. Carrot Cake Marinadz Style
  40. Durian Dream Cake
  41. Buttery Vanilla Cake
  42. Kek Yogurt Pisang Dengan Cip Coklat
  43. Madeline
  44. Kek Mangga
  45. Kek Strawberi
  46. Tiramisu Mas
  47. Kek Kulit Kayu Manis
  48. Lemon Kek Biji Poppy
  49. Plain Sponge Cake Nina
  50. Madeline Strawberi
  51. Strawberry Crunchy Cake
  52. Almond Peach Slice
  53. Versatile Butter Cake
  54. Vanilla Coconut Sponge Cake
  55. Vanilla Spongecake IPS
Article Information Maklumat Tambahan
No Resipi: 639
Dimasukkan: 2007-04-17 12:32 PM
Rating: 4 Stars
 
Article Options Opsyen Resipi
Print Question Print Resipi Ini
Email Question Email Resipi kepada Kawan
Export to Adobe PDF Eksport ke PDF File
Export to MS Word Eksport ke MS Word
Bookmark Article
 
Search Knowledge Base Cari Peti Resipi
Google
   Copyright © ALL RIGHTS RESERVED 2007 Resipi.Net  

Powered by PHPKB Knowledge Base Software