Resipi.net Knowledge Base Software Logo  
Peti Besi Resipi.Net
Dapur Berasap Selepas Online  
Knowledge Base Home | Sign Up as Writer Sign Up Login
Home > Semua Kategori > Aneka Kek > Kek Gula Hangus
Question Title Kek Gula Hangus

Sumber: Puan Halimah

Bahan-bahan:
1 cawan gula
1 cawan air panas
2 sudu besar mentega

  1. Gula digoreng dengan api sederhana besar. 
  2. Bila gula dah agak cair masukkan air panas (Bab ni kena hati2 sikit tau! Nanti dia meletup-letup. Apa pun tutup api & cepat2 masukkan air panas tadi sambil standby pegang penutup kuali. Lepas tu masukkan mentega kacau sampai mentega tu cair. Ketepikan.

4 biji telur
1 cawan susu pekat
1 cawan tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanila

Cara-cara:

  1. Pukul telur sampai kembang & pekat.
  2. Masukkan susu pekat - Mixer hingga rata
  3. Masukkan tepung & soda bikarbonat yg diayak terdahulu.
  4. Tuang kan esen vanila.
  5. Akhir sekali, masukkan gula hangus tadi.
  6. Perap adunan ini selama 3 hingga 4 jam (Bertutup) Untuk mendapatkan sarang yang cantik.
  7. Dibakar selama 60 minit suhu oven 160 api bawah sahaja. Balance terakhir 11 minit tu pula api atas & bawah.  

Versi maklang

  1. Masukkan gula hangus dulu, dah cair masukkan butter. 
  2. Sementara tu maklang siapkan bahan adunan.
  3. Telur tu maklang pukul dengan whisker dulu bersama susu pekat, lepas itu terus campak dalam blender.
  4. Curahkan tepung sikit demi sikit dan press.
  5. Lepas itu masukkan gula hangus dan press lagi sehingga adunan sebati.
  6. Biarkan dalam blender bertutup selama 2 jam. Kemudian dibakar.

 

Resipi dimasukkan oleh: Laily Rahman Resipi ini telah dikunjungi sebanyak 66340 times kali.
Klik di sini untuk melihat semua resipi di bawah kategori Aneka Kek .
File Attachments File Attachments
Tiada attachment file yang bersangkutan dengan resipi ini.
Berapakah bintang yang anda berikan pada resipi ini?
User Comments Feedback Pengunjung Add Comment
User Comment suriani@toshiba.com.sg on Sun, Apr 15th, 2007 at 6:55 AM
Hari Sabtu lepas Kak Su berkesempatan mencuba resipi dari Kak Halimah yang popular ini. Ini adalah percubaan yang ketiga dan cukup berhati-hati dan tidak sekali pun Kak Su derhaka pada kali ini. Percubaan yang pertama keknya menjadi walaupun sarangnya tidak berapa naik bagi kedua-dua versi kukus & bakar. Kali kedua pula, last minute baru perasan susu manis tak cukup quota, memandai ku tambah susu cair, hasilnya Kak Su sendiri lihat pun hampir pengsan, keknya berwarna perang dan setengah bersarang dan setengah lagi padat, walau rasanya tak lari tapi penampilannya amat mengecewakan sekalil! Kali ketiga ini pula hasilnya amat memberangsangkan sekali, sarangnya naik cantik dan rasanya pun sesuai dengan tekak kami sekeluarga. Anak dara Kak Su siap promote pada suami yang kek mama buat kali ini 'Sedap!' Kembang setaman akak sebentar. Bila pulang dari kelas pada malam hari, Kak Su dapati setengah loyang kek yang berukuran 8 x 8 dan habis dibalun oleh Cik Abang ku sorang ( well action speaks louder than words... ) ALHAMDULILLAH!
User Comment Sabrina.Bakar@seagate.com on Sun, Apr 15th, 2007 at 6:56 AM
Saya dah cuba resepi Pn Halimah (he he he) dengan pelbagai versi.... semuanya kukus. x 1 : Tepung 1 1/2 cawan, tak perap lama.... terus kukus Hasil : Kek gebu - saya suka yang ini.... tak bersarang x 2 : Tepung 1 1/4 cawan, perap 1 jam, then kukus Hasil : Kek bersarang x3: Tepung 1 cawan , tak perap... terus kukus, tetapi itu gula hangus betul betul tengah mendidih curahkan dalam batter... Hasil: Kek bersarang cantik.... x4: Tepung 1 cawan, perap melebihi 4 jam.... air gula pun panas panas Hasil: Kek bersarang, tetapi berminyak... Overall... penyiadaan mudah... suka kek yang gebu.... berhari hari pun lemnut.
User Comment eja87penang@yahoo.com on Thu, Mar 29th, 2007 at 9:43 AM
Alah maklang memang sedap kek tu. mak eja buat dia tak peram pun. Bukannya apa, dia nak cepat....
User Comment suehaida@yahoo.com on Sun, Aug 19th, 2007 at 9:22 PM
saya ahli baru. husband suka kek ni, so cari punya cari dpt la resipi. try le smlm, tapi jadi kek biasa, takde sarang2. nak tanya gula hangus tu masukkan masa panas ke sejuk? masa saya masukkan dlm adunan tu, masih panas, so adunan tu cam dah masak je rupernya. ingatkan dah tak jadi, sbb nampak telur cam dah ketul2. tapi alhamdulillah jadi kek, boleh makan n sedap. rasa cam kek gula hangus, tapi yg tak cantiknya takde sarang. kurang manis dan saya suka. bagus utk kesihatan. lepas keluar oven dah separuh kami suami isteri habiskan :) ada tak petua2 yang patutnya saya ikut tapi tak buat, sbb tu takde sarang kek tu. harap rakan2 dapat membantu. TQ
User Comment jeni@resipi.net on Mon, Aug 20th, 2007 at 7:47 AM
Ada member RNet yang telah mencuba memberitahu untuk dapatkan sarang yang cantik, adunan kek ni perlu diperap selama 3-4 jam.
User Comment hannylatif@yahoo.com on Mon, Aug 20th, 2007 at 8:19 AM
Salam semua... Dalam anak meragam pun sempat jugak Hanny try resipi ni... Sedap cuma sarangnya kureng ala anai2 je, halus. Sebelum orang lain CSI, Hanny CSI dulu... So, Hanny rasa temperature oven kurang dan kurang pukul sbb Hanny x taruk dlm blender... Pikir tadi blh la pukul guna whisker je sbb buat 1/2 adun... Testing batch la konon... Lepas ni Hanny akan buat dlm BLENDER mcm Mak Lang... Hehehehe... Lawan lagi sifu, kan dh jadi siput... Padan muko den....
User Comment ija_78@yahoo.com.my on Tue, Aug 28th, 2007 at 8:26 PM
Salam. Saya dah pun mencuba resepi ni.Hasilnya kurang menjadi, sarangnya kurang, atas x masak sangat, saya guna api bawah, kemudian api atas & bawah. tapi rasanya ok.
User Comment sheqin25@yahoo.com on Sat, Sep 15th, 2007 at 12:45 AM
tolong mak lang n some..smlm ikin try buat kek nie..(mak lang isnin ikin tunjuk gambar) tapi napa dia bantut?..ada soalan ikin nk tanya kalau pakai telur gred c kene pakai 4 biji juga atau lebih ek?..pastu kalau dh peram dlm blender tu kene blend balik tak b4 masuk dlm acuan?..tolong..sedih..bantat..p rasa sodap wei..
User Comment hhyezan@yahoo.com on Wed, Feb 11th, 2009 at 4:53 PM
kak...saya bru mula nak mencuba resepi ni.....bleh tanyer cikit x....kalau soda bikarbonat digantikan dgn baking powder.... berapa lak sukatan yang kita kena letak....n boleh ker digantikan dgn baking powder sebab rasenyer function lebih kurang sama...
User Comment hhyezan@yahoo.com on Wed, Feb 11th, 2009 at 8:28 PM
hi....saya bru cuba membuat kek ni.... disebabkan suka makan kek ni jd saya cuba ntk buat sendiri...tp malangnyer kek saya ni saperuh bersarang dan separuh lg tidak...mengapa ye.... bantu saya.....!!
Related Questions Resipi Berkaitan
  1. Kek Sponge Sarang Semut
  2. Butter Cake Kukus
  3. Kek Mentega Lembap
  4. Kek Lapisan Bumi
  5. Kek Gulung/ Swiss Roll Batik
  6. Kek Selembut Sutra
  7. Kek Coklat Rice
  8. Tiramisu
  9. Nescafe Chocolate Moist Cake
  10. Kek Zebra Kak Zie
  11. African Marble Cake
  12. Kek Lapis Prune
  13. Basic Butter Cake
  14. Kek Pandan Chiffon
  15. Kek Cawan Lobak Merah Berwalnut
  16. Kek Marble Yong
  17. Kek Prune Kukus Leen
  18. Kek Butter Susan
  19. Kek Span Vanila
  20. Kek Oren Mama
  21. Plain Sponge Cake
  22. Tiramisu Mas
  23. Kek Strawberry
  24. Kek Marble Mocca
  25. Magnolia Bakery Vanilla Cupcakes
  26. Butter Cake
  27. Tiramisu
  28. Kek Pandan LindaZA
  29. Peanut Butter Pound Cup Cake
  30. Butter Cake Mama
  31. Kek Chiffon Orange
  32. Carrot Cake Suria
  33. Zebra Cake Jo's Deli
  34. Carrot Cupcake
  35. Confetti Cupcakes with Marshmellow Creme
  36. Orange Butter Cupcakes
  37. Supersoft Butter Cake
  38. Mooncake Cupcake
  39. Carrot Cake Marinadz Style
  40. Durian Dream Cake
  41. Buttery Vanilla Cake
  42. Kek Yogurt Pisang Dengan Cip Coklat
  43. Madeline
  44. Kek Mangga
  45. Kek Strawberi
  46. Tiramisu Mas
  47. Kek Kulit Kayu Manis
  48. Lemon Kek Biji Poppy
  49. Plain Sponge Cake Nina
  50. Madeline Strawberi
  51. Almond Peach Slice
  52. Strawberry Crunchy Cake
  53. Vanilla Spongecake IPS
  54. Vanilla Coconut Sponge Cake
  55. Versatile Butter Cake
Article Information Maklumat Tambahan
No Resipi: 514
Dimasukkan: 2007-02-19 6:41 AM
Rating: 4 Stars
 
Article Options Opsyen Resipi
Print Question Print Resipi Ini
Email Question Email Resipi kepada Kawan
Export to Adobe PDF Eksport ke PDF File
Export to MS Word Eksport ke MS Word
Bookmark Article
 
Search Knowledge Base Cari Peti Resipi
Google
   Copyright © ALL RIGHTS RESERVED 2007 Resipi.Net  

Powered by PHPKB Knowledge Base Software