Resipi.net Knowledge Base Software Logo  
Peti Besi Resipi.Net
Dapur Berasap Selepas Online  
Knowledge Base Home | Sign Up as Writer Sign Up Login
Home > Semua Kategori > Aneka Mee & Pasta > Aneka Mee Bandung > Mee Bandung Asli Muar
Question Title Mee Bandung Asli Muar

 

Sumber : Mak Lang Azie

Bahan-bahan
Sawi-500 gm
Udang hidup-200 gm (campur skit udang kering bley jugak..) lagi best.
Telur-4 biji
Isi kerang-200 gm
Daging-100 gm
Cili Sos-5 sb
Tomato Sos-5 sb
Rempah Bandung - 6 sb (bley order kat toke 013-2245375/013-6156333)..tak tau nama dia, tak kenaipun
Kuah Rebusan Daging - 10 senduk

Bahan Tumis
Bawang merah - 5 sudu
Bawang putih - 1 sudu
Cili giling - 4 sudu

Cara-cara

1.       Tumis bahan di atas hingga naik bau.

2.       Masukkan udang, kerang dan daging.

3.       Masukkan cili sos dan tomato sos.

4.       Masukkan air rebusan daging dan biarkan mendidih.

5.       Masukkan rempah bandung dan sawi (boleh letakkan kemudian bila nak makan, takut layu sawi tu)

6.       Masukkan garam.

7.       Pecahkan telur dan masukkan satu persatu. Jangan sampai kuning telur
pecah.Tutup sekejap.

Nota :-

(utk hidangan 4 @ 5 org)
Enak dihidang semasa panas.Taburkan daun sup, bawang goreng, cili jeruk, cili padi (jika suka) dan taburkan dengan sedikit kacang tumbuk...perggghhhh slurppppp..licin mangkuk weiiiii....

Resipi dimasukkan oleh: jeni Resipi ini telah dikunjungi sebanyak 17687 times kali.
Klik di sini untuk melihat semua resipi di bawah kategori Aneka Mee Bandung .
File Attachments File Attachments
Tiada attachment file yang bersangkutan dengan resipi ini.
Berapakah bintang yang anda berikan pada resipi ini?
User Comments Feedback Pengunjung Add Comment
User Comment looking_ciksiti@yahoo.com on Wed, May 23rd, 2007 at 4:27 AM
rasa mee bandung lebih sedap klau kuah mee dicampur dengan kacang tumbuk ketika memasak...n jgn luper campurkan udang kering...pasti menjilat jari..pastikan mee bandung rase agak manis sedikit n untuk memekatkan kuahnya bancuhkan tepung jagung....pasti enak..selamat mencuba!!!
User Comment jeni@resipi.net on Sat, Mar 10th, 2007 at 12:47 AM
Suzan, kalau macam saya, saya suka akan cedukkan kuah ke dalam mee mengikut sebanyak mana yang nak dimakan. Jadi mee takkan kembang sangat. Tapi mee tu hendaklah dicelur terlebih dahulu supaya tidak begitu kenyal.
User Comment suzan_212@yahoo.com on Wed, Feb 28th, 2007 at 1:03 AM
tak yah letak mee ke??
User Comment anish_denny82@yahoo.com on Sun, Oct 14th, 2007 at 2:34 AM
actually masak mee bandung ni xguna cili sos or tomato sos or tomato puree or anything else yg bleh mendatangkan rasa masam,da pure resepi mee bandung muar ada 2 jenis kuah, 1 menggunakan kacang, lagi 1 menggunakan udang kering n fresh 1 as pes.. juz 4 ur in4mation..
Related Questions Resipi Berkaitan
  1. Mee Bandung Chef Ismail
  2. Mee Bandung Muar
  3. Mee Bandung Kak Liza
  4. Mee Bandung LindaZA
  5. Mee Bandung Biskut Marie
  6. Mee Bandung Mariam Kassim
  7. Mee Bandung Bulan Syaaban
Article Information Maklumat Tambahan
No Resipi: 148
Dimasukkan: 2006-09-30 11:27 AM
Rating: 3 Stars
 
Article Options Opsyen Resipi
Print Question Print Resipi Ini
Email Question Email Resipi kepada Kawan
Export to Adobe PDF Eksport ke PDF File
Export to MS Word Eksport ke MS Word
Bookmark Article
 
Search Knowledge Base Cari Peti Resipi
Google
   Copyright © ALL RIGHTS RESERVED 2007 Resipi.Net  

Powered by PHPKB Knowledge Base Software